Så ska du bemöta teamets ofrivillige testförare

Arbetar kollegan med tusen idéer eller vd:n med skygglappar i ditt team? För att ett företag ska kunna utvecklas är det nödvändigt att experimentera med nya modeller – men enligt innovationsgeniet Magnus Penker är många företag dåliga på att ta vara på sina anställdas idéer. I sin serie ”Innovationsgurun” berättar han hur olika idéer ofta dyker upp i ett team och hur du som företagsledare måste agera för att få med sig dina anställda på innovationståget.

I sin serie ”Innovationsgurun” förklarar Innovation360-koncernens vd Magnus Penker vikten av att som företagsledare ta vara på sina medarbetares idéer och potential för att företaget ska kunna växa. Han menar att du behöver känna igen olika typer av medarbetare du har i ditt team, utveckla empati och ha respekt för innovatörerna för att ditt företag ska kunna växa.

Lyssna på ”Innovationsgurun” kostnadsfritt på Storytel i 30 dagar, klicka här

Om en medarbetare ser potential till förbättring och delar med sig av idéen till dig som företagsledare är det enkelt hylla idén och be medarbetaren att arbeta vidare med den. Magnus Penker menar att många ledare felaktigt tror att deras anställda är lika entusiastiska att ta sig an nya uppdrag som de är, men misstaget att ge projektet till denna ”ofrivillige testförare” många gånger kan leda till bristande motivation då teammedlemmen plötsligt står med ett uppdrag som hen kanske inte brinner för – och faktiskt inte vill göra.

”Öka sannolikheten för fler bra idéer”
Genom att istället tacka för medarbetarens input och lägga över idén på en experimentgrupp är sannolikheten större att medarbetaren fortsätter att presentera förbättringsidéer som kan ta företaget framåt.

Vill du få fler smarta tips? Lyssna kostnadsfritt hos Storytel i 30 dagar

En vd som hyllar sina medarbetare är guld värd. Det vill säga, om de hyllar medarbetarna för rätt saker. ”Krokodil-vd:n” som beskrivs i ”Innovationsgurun” har dock stor mun och små öron, som en krokodil. Hen kan ha tydliga visioner och prisa medarbetare som gör ett bra jobb – utan att egentligen veta vad de gör för något bra. Medarbetare som inte blir lyssnade på kommer förr eller senare att tröttna och söka sig vidare; därför är det viktigt att förmå ledarna att vara lyhörda mot sina team.
Arbetar du med en krokodil-vd – eller är du rädd att du kanske är en själv? Lyssna på ”Innovationsgurun” för att lära dig mer.

 Genom att bekräfta och erkänna dina innovatörer samt ha förmågan att se olika behov kan du fånga dina medarbetares bästa idéer och fortsätta att motivera dem. Medarbetare med hög lön som känner att de inte får gehör för sina idéer kommer att söka sig till konkurrenterna – frågan är bara när.

Magnus Penker är vd och grundare av Innovation360-koncernen. Han är en erfaren talare, toppkonsult och en prisad och inspirerande entreprenör. Magnus inte bara en internationellt känd ledare inom innovation, hållbarhet och företagsomvandling; han är dessutom redaktör på ”The international journal of innovation science” och en hyllad talare i prestigefyllda globala forum och evenemang.

Under det senaste decenniet har han varit verkställande konsult för världsomspännande uppdrag inom innovation, AI och digitalisering. Som ett resultat av sina framgångar har han fått titeln ”Most innovative CEO Sweden 2016” av Business Worldwide Magazine och hamnat på CEO Monthlys lista ”Global Top 100 CEO” 2018.

Magnus Penker har lanserat 10 nystartade företag och sålt  fler än 30 små- och medelstora företag över Europa. Nu är han aktuell med serien "Innovationsgurun" som du kan lyssna på hos Storytel.

Läs mer

Boka en föreläsning med Magnus Penker här