5 typer av ledarskap – hur styrs ditt företag?

Snabba steg framåt och uppåt, mängder av experiment eller forskning i fokus – det finns en mängd olika ledarskap som tar svenska företag framåt. I serien ”Innovationsgurun” av Magnus Penker förklaras fem former av ledarskap som kan kombineras på olika sätt för att ett företag ska kunna växa.

Olika typer av ledarskap behövs beroende på vilket företag som ska ledas – och var på sin S-kurva det befinner sig. Det konstaterar Magnus Penker i sin serie ”Innovationsgurun”, där han citerar Cambridge-professorerna Peter Williamson, Pierre Lowe och Robert Wood och förklarar att ledarskapet i ett företag med ett tydligt mål ofta skiljer sig markant från ett bolag som ständigt arbetar med parallella projekt och inte prioriterar snabb tillväxt och lönsamhet.
Vill du lyssna på ”Innovationsgurun”? Testa kostnadsfritt hos Storytel i 30 dagar

För att lyckas behöver ett företag dock lära sig att kombinera olika typer av ledarstilar. Här är fem typer av vanliga ledarskap som Magnus Penker beskriver i sin serie – och i ”Innovationsgurun” berättar han hur du behöver tänka för att ditt företag ska kunna bli framgångsrikt.

1. Spiraltrappan
Sätter bolagsledarna upp kvantitativa mål som ofta delas upp i kortare delmål? I så fall leds företaget genom den så kallade ”Spiraltrappan”. I denna hierarkiska och traditionella ledarstil styrs teamet ständigt uppåt med ett övergripande mål i sikte – och misslyckanden längs vägen uppskattas inte. Har företaget en tydlig vision, ett konkret mål och en välfungerande affärsidé är denna ledarskap ofta gynnsam då teamet känner till sina arbetsuppgifter väl, är kompetent och har rätt förmågor.
Det finns dock vissa varningstecken de som leds genom Spiraltrappan bör se upp för. Magnus Penker förklarar dessa närmare i "Innovationsgurun", lyssna här.

2. Kitteln
Drivs bolaget snarare av att experimentera och ledare som har modet att testa nytt är ”Kitteln” en ledarstil som kommer att kunna utveckla bolaget i en rask takt. Föreställ dig en kokande häxkittel där spännande ingredienser kokas ner, en efter en, för att man ska kunna se vad som händer? Metoden är talande för ledarskapsmetoden som ständigt utmanar sina teammedlemmar att tänka nytt och utanför boxen. Det entreprenöriella drivet med fokus på radikal innovation har många fördelar, särskilt om företaget just har tagit sig in på en ny marknad och behöver pröva sig fram allteftersom – men man får inte glömma bort den traditionella innovationen som bland annat kan förbättra sina nuvarande produkter och höja vinstmarginalerna.
Vill du veta mer om traditionell och radikal innovation? Lyssna på ”Innovationsgurun” gratis i 30 dagar hos Storytel.

3. Det bördiga fältet
Den tredje ledarstilen sätter forskning och utveckling i fokus. Medarbetarna uppmuntras att tänka nytt och idéer sås som frön och de bästa vårdas för att ge frukt. Om ditt företag arbetar med många parallella projekt och ständigt växer sin möjlighetsportfölj känner du säkert igen dig; ofta är kravet på vinst inte lika stort som i andra verksamheter utan ledarskapet används främst för att förvalta och kommersialisera.

Vill du veta mer om de olika ledarstilarna? Lyssna på "Innovationsgurun" kostnadsfritt i 30 dagar hos Storytel

4. Pac-Man
Minns du det gamla klassiska spelet? Ledarstilen som kallas Pac-Man används ofta av stora teknikföretag med stora finansiella resurser, vars strategi är att utveckla någon innovation och därefter lägga beslag på mindre företag, eftersom innovationsarbetet redan är slutfört. Ledarna jagar ofta förmågor utanför organisationen för att ta sig framåt – precis som i spelet.

5. Utforskaren
Precis som det låter är den femte ledarstilen nyfiken och öppen för att alltid lära sig något nytt. Organisationen satsar på forskning och research och tittar ständigt på olika möjligheter utan omedelbart fokus på ekonomisk avkastning. Om ditt företag vill utvecklas är strategin perfekt – och om du tycker om att få helheten uppmålad framför dig innan projekt drar igång bör du trivas bra i din roll.

Vilken ledarstil passar ditt företag bäst? I serien "Innovationsgurun" berättar Magnus Penker vad du bör ta hänsyn till när du väljer ledarstil. Lyssna kostnadsfritt hos Storytel i 30 dagar.

Magnus Penker är vd och grundare av Innovation360-koncernen. Han är en erfaren talare, toppkonsult och en prisad och inspirerande entreprenör. Magnus inte bara en internationellt känd ledare inom innovation, hållbarhet och företagsomvandling; han är dessutom redaktör på ”The international journal of innovation science” och en hyllad talare i prestigefyllda globala forum och evenemang.

Under det senaste decenniet har han varit verkställande konsult för världsomspännande uppdrag inom innovation, AI och digitalisering. Som ett resultat av sina framgångar har han fått titeln ”Most innovative CEO Sweden 2016” av Business Worldwide Magazine och hamnat på CEO Monthlys lista ”Global Top 100 CEO” 2018.

Magnus Penker har lanserat 10 nystartade företag och sålt  fler än 30 små- och medelstora företag över Europa. Nu är han aktuell med serien "Innovationsgurun" som du kan lyssna på hos Storytel.

Läs mer

Boka en föreläsning med Magnus Penker här